Ahad, 29 Julai 2012

SAMBAL UDANG PETAI


Bahan-bahan :
  • 300 grams udang saiz sederhana – potong ekor dan hujung kepala
  • 1 genggam cili kering – buang biji dan rebus lembut
  • 3 biji bawang merah
  • 1 biji bawang putih
  • 1 cm belacan
  • buah petai dari 3-4 papan petai
  • 1/4 sudu besar asam jawa adabi
  • 1/4 cawan air
Cara Memasak :
  1.  Kisar cili kering dengan bawang merah, putih, belacan sehingga halus
  2. Tumis bahan-bahan kisar sehingga garing dan pecah minyak
  3. Masukkan asam jawa, udang dan air, kacau rata
  4. Setelah udang hampir masak, masukkan petai. Kacau rata dan biar merenih selama 5-10 minit
  5. Perisa garam, gula dan serbuk perasa jika suka…
 

0 ulasan: