Ahad, 28 Julai 2013

RESEPI KUIH LESUNG BATU

Gambar: Kuih lesung batu

Bahan-Bahannya:1 cawan tepung pulut
3/4 cawan air bercampur sedikit garam
1 kotak kecil santan pekat
secubit garam
gula pasir secukupnya
Daun pisang
Loyang


Cara-caranya:
  1. Didihkan air untuk mengukus.
  2. Sementara itu lapikkan loyang dengan daun pisang.
  3. Masukkan air bercampur garam sedikit demi sedikit ke dalam tepung pulut sambil diuli hingga adunan tidak lekat di tangan dan besen menjadi bersih.
  4. Saya bahagikan kepada dua bahagian, Sebahagian dicampur dengan warna kuning dan diuli lagi hingga warnanya rata. Sebahagian lagi dicampur dengan warna pink dan diuli hingga warna rata.
  5. Gentelkan bulat-bulat sebesar buah melaka, ditekan tengahnya supaya membentuk lekuk. Susun di atas daun pisang di dalam loyang. 
  6. Ulang langkah 5 hingga habis.
  7. Masukkan gula ke dalam lubang kuih secukupnya.
  8. Masukkan secubit garam ke dalam santan pekat. Kacau hingga garam larut.
  9. Tuangkan secara berhati-hati ke dalam loyang. Pastikan santan tidak termasuk ke dalam lubang berisi gula pasir tu.
  10. Masukkan ke dalam pengukus. Kukus selama 20 minit. (Bila masak, gula pasir akan cair. Jadi kuih ini adalah gabungan rasa manis, lemak dan masin)
  11. Hidangkan.

 

0 ulasan: