Bahan-bahannya:
1 kg udang galah (sederhana besar)
50 gram serbuk kunyit
100 gram bawang merah
30 gram bawang putih (dikisar)
50 gram buah keras (dikisar)
2 batang serai (dikisar)
30 gram halia (dikisar)
20 gram lengkuas (dikisar)
20 gram kunyit hidup (dikisar)
10 gram cili giling 2 biji santan pekat
50 ml air asam jawa 3 helai daun kunyit (dihiris halus)
Minyak secukupnya
Cara membuatnya:
Bersihkan udang dan gaul bersama garam dan serbuk kunyit. Salai di atas bara api sehingga udang masak. Ketepikan. Kemudian, tumis bahan-bahan kisar bersama dengan cili giling. Biarkan sehingga pecah minyak dan masukkan santan pekat dan air asam jawa. Reneh sehingga kuah menjadi pekat. Masukkan udang yang telah disalai tadi bersama garam secukup rasa. Kacau sehingga rata. Akhir sekali, taburkan hirisan daun kunyit dan hidangkan. Selamat mencuba!
Lelaki lihat lembaga besar semasa solat berjemaah
-
Lelaki itu pengsan selepas melihat satu lembaga besar ketika menunaikan
solat berjemaah di masjid. - TIKTOKJAKARTA – Seorang jemaah lelaki
dilaporkan pen...
4 jam yang lalu
0 ulasan:
Catat Ulasan