Sabtu, 29 November 2014

MINI PAVLOVA YANG LAZAT



Siapa yang tengah 'craving' benda manis, mesti akan teringat satu pencuci mulut yang boleh dikatakan menjadi viral di kalangan penggemar makanan dan di laman sosial media.
Resepi yang nama asalnya daripada nama seorang penari Anna Pavlova sudah menjadi pilihan di kalangan pembuat kek dan pastri sejak tahun 1920-an lagi.

Kebiasaannya, harga pavlova dijual dalam anggaran RM15 sehingga RM25. Tetapi kini anda mampu membuatnya dirumah dengan modal yang murah.

Mari ikuti cara membuat mini pavlova yang di petik dari Fasyshane.com

Bahan-bahan meringue:
1 sudu kecil tepung jagung
1 sudu kecil cuka masak
4 biji putih telur
175 gram gula caster ( gula icing)

Bahan-bahan hiasan:
Stawberi / beri biru / kiwi dan buah yang lain mengikut citarasa anda.
Whipped Cream 250g

Cara-cara:
1. Panaskan ketuhar selama 15 minit terlebih dahulu pada suhu 170 darjah celsius.
2. Kemudian pukul putih telur sehingga kembang.
3. Masukkan gula caster sedikit demi sedikit dan jangan lupa kacau secara berterusan.
4. Masukkan cuka masak dan tepung jagung.
5. Pukul sehingga berkilat dan pastikan meringue tidak jatuh sekiranya diterbalikkan. 6. Sediakan baking paper dan sapukan sedikit marjerin.
7. Letakkan meringue di atas baking paper mengikut kreativiti anda.
8. Bakar dalam ketuhar selama 30 hingga 40 minit.
9. Apabila bertukar warna coklat, biarkan pavlova anda sejuk seketika di dalam ketuhar.
10. Hiaskan pavlova anda dengan whipped cream dan juga buah-buahan.

Selamat mencuba dan menjamu selera!

1 ulasan:

ezyra taharin berkata...

my favorite!!
hehehe...akak zyra dulu selalu buat..zyra je tak reti haha