Sabtu, 20 Disember 2014

Cuba sendiri resepi mudah Coklat Oreo



Jika anda mencari cenderamata yang sesuai untuk majlis perkahwinan, resepi ini amat sesuai kerana ianya tidak memerlukan modal yang besar dan mudah untuk dibuat.
Selalunya, para pengantin lebih gemar membeli dari membuatnya sendiri kerana modal yang besar, tetapi berbeza dengan resepi ini.

Tidak dilupakan juga, para ibu yang sentiasa ingin mempelbagaikan makanan ringan anak mereka, bolehlah anda mencuba resepi menarik ini.

Jom ikuti resepi mudah Coklat Oreo yang dipetik daripada Resepi Citarasawan.

Bahan-bahan:
200gm susu coklat kompaun
50gm coklat gelap kompaun
8 keping biskut oreo yang dibuang krim
50gm coklat putih dicairkan untuk hiasan

Peralatan:
Termos tahan panas
Mangkuk aluminium
Acuan coklat
Piping beg
Batang gula-gula

Cara-cara:
1. Potong coklat susu dan coklat gelap kecil-kecil supaya mudah cair.
2. Masukkan air panas ke dalam termos, pastikan tidak menyentuh dasar mangkuk aluminium. Letakkan mangkuk tersebut di atas termos berisi air panas.
3. Masukkan potongan coklat dan biarkan selama 10 minit sehingga bahagian bawah coklat cair.
4.Gunakan spatula plastik dan kacau coklat hingga cair sepenuhnya.
5. Tuangkan coklat kedalam piping beg dan diikat, kemudian picitkan separuh coklat ke dalam acuan.
6. Masukkan sekeping biskut oreo dalam acuan dan tekan sedikit, kemudian picit coklat kedalam acuan sehingga menutupi biskut oreo.
7. Kemudian ambil batang gula-gula dan tekan sedikit kedalam acuan sebagai tangkai. Kemudian biarkan seketika didalam peti sejuk.
8. Untuk menghias, keluarkan coklat dari peti sejuk. Biarkan selama 20 minit kemudian hiaskan dengan coklat putih yang telah dicairkan tadi.

Selamat mencuba!

[Sumber Foto: Resepi Citarasawan]

0 ulasan: