Isnin, 2 Februari 2015

Mari Belajar Resepi Spaghetti Aglio Olio Yang Mudah

resepi1

Ingin mencuba resepi yang mudah dan tidak remeh? Mungkin, anda boleh cuba makanan Itali seperti Spahetti Aglio Oglio.
Bahan-bahan (5-6 orang)
  • 500 g spaghetti
  • 1 kg seafood (udang, sotong dan kepah)
  • 1 cawan minyak zaitun (olive oil)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 3 sudu besar chili flakes
  • 3 sudu besar oregano flakes
  • 3 sudu besar parsley flakes
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 kiub pati ayam
Cara-cara
  • Rebus spaghetti sehingga lembut dan toskan. Dalam periuk lain, rebus seafood sehingga hampir masak dan toskan. Jangan buang air rebusan seafood ini.
  • Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih sehingga kekuningan. Jangan sampai hangit. Masukkan 1 senduk air rebusan seafood.
  • Masukkan oregano, parsley dan chili flakes, lada hitam, garam dan pati ayam.
  • Masukkan spaghetti dan seafood. Kacau hingga sekata.
  • Siap untuk dihidangkan.

0 ulasan: