Telur dadar ini boleh dikatakan sebagai makanan wajib tidak kira bujang atau yang sudah berkahwin kerana ia boleh dimakan dengan nasi ataupun dimakan begitu sahaja.
Walaupun ia mudah dan cepat untuk dimasak, namun tidak ramai yang tahu bagaimana hendak menggebukan telur dadar.
Bahan-bahan- 2 biji telur
- Garam (secukup rasa)
- Cili (dipotong)
- Bawang besar (dihiris)
- Mayonis
- Minyak
Cara-cara
- Pertama, pecahkan telur ke dalam mangkuk kemudian letakkan secubit garam.
- Kedua yang juga rahsia untuk menjadikan telur dadar gebu adalah mayonis. Masukkan mayonis ke dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati. Pastikan mayonis anda telah berada dalam suhu bilik kerana jika sejuk ia akan menyebabkan mayonis berketul.
- Kemudian masukkan cili yang dipotong dan bawang besar. Anda juga boleh menambah bahan lain seperti udang, daging ataupun isi ayam. Kacau semula untuk dua minit.
- Panaskan minyak terlebih dahulu dan selepas kuali sudah panas tuangkan perlahan-lahan ke dalam kuali.
- Apabila lapisan bawah sudah sedikit masak, terbalikkan telur tersebut ke bahagian yang lagi satu.
- Hidangkan bersama nasi putih bersama sup atau dimakan begitu sahaja.
Selamat mencuba dan menjamu selera.
Dituduh ada hubungan lelaki lain, isteri diugut bunuh oleh suami
-
Gambar hiasan.GERIK – Gara-gara cemburu dan dituduh mempunyai hubungan
dengan lelaki lain, seorang wanita dicederakan dan diugut bunuh oleh
suaminya dalam...
2 hari yang lalu
0 ulasan:
Catat Ulasan