Bahan-bahan :
8-10 keping roti(bergantung kepada ketebalan roti)
500 ml susu cair
8-10 keping roti(bergantung kepada ketebalan roti)
500 ml susu cair
4 sudu besar gula halus
2 sudu besar mentega/majerin
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji telur
Kismis
2 sudu besar mentega/majerin
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji telur
Kismis
Cara :
1. Ambil beberapa keping roti dikoyak-koyakkan dan susun di dasar bekas/ loyang.Rendamkan ke dalam susu.
1. Ambil beberapa keping roti dikoyak-koyakkan dan susun di dasar bekas/ loyang.Rendamkan ke dalam susu.
2.Dalam satu bekas lain, masukkan mentega dan gula. Pukul hingga sebati.
3. Masukkan esen vanilla. Kacau rata.
5. Masukkan telur dan pukul rata hingga sebati.
6. Campurkan adunan mentega dengan adunan roti yang direndam di dalam susu tadi. Kacau rata.
5. Masukkan telur dan pukul rata hingga sebati.
6. Campurkan adunan mentega dengan adunan roti yang direndam di dalam susu tadi. Kacau rata.
7. Masukkan pula kismis dalam adunan. Banyak kismis yang ingin digunakan bergantung kepada kehendak masing-masing. Gaul rata.
8.
Tuang rata adunan ke atas roti. Taburkan sedikit
kismis sebagai hiasan. Biar seketika(dalam 5 minit) supaya susu
meresap ke dalam lapisan roti yang di bawah.
9.Bakar dalam oven pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
Untuk mengetahui samada puding telah masak atau belum,
keluarkan bekas dari oven dan cuba goyang-goyangkan sikit bekas
pembakar. Sekiranya adunan di bahagian tengah puding masih
bergoyang-goyang, tambah lagi waktu pembakaran.
0 ulasan:
Catat Ulasan