Bahan :
Kek Sponge
250ml Whipping cream
Cream cheese
Serbuk koko
Serbuk nescafe dan esen vanila
Air untuk bancuh nescafe.bancuh tanpa gula
Setengah cawan gula kastor
Cara membuat :
- Mula-mula,masukkan cream cheese dalam bekas mixer.
- Campurkan 250 ml whipping cream.
- Masukkan satu sudu teh esen vanila.
- Masukkan setengah cawan gula castor.
- Putar semua bahan tersebut sampai sebati.
- Bancuh air tadi dengan sesudu kecik nescafe.. bancuh tanpa gula.. ini gunanya untuk melembabkan kek sponge.
- Kemudian tepekkan kek sponge tadi depan belakang cepat-cepat.
- Masukkan cheese yang diputar tadi ke dalam bekas@ cawan.. suka hati anda nak tebal banyak mana..saya suka banyak-banyak.. sebab sedap..
- Dengan menggunakan penapis,anda taburkan serbuk koko di atasnya.. penapis bertujuan untuk elak serbuk koko berketul-ketul.
- Lapiskan pulak atasnya dengan kek sponge yang dilembabkan dengan nescafe.. ulang sama proses yang tadi..
- Akhir sekali sejukkan dalam peti ais.. bukan pembeku tau.
0 ulasan:
Catat Ulasan