Selasa, 18 Jun 2013

TIRAMISU

 
Bahan :

Kek Sponge
250ml Whipping cream
Cream cheese
Serbuk koko
Serbuk nescafe dan esen vanila
Air untuk bancuh nescafe.bancuh tanpa gula
Setengah cawan gula kastor
 
Cara membuat :

  1. Mula-mula,masukkan cream cheese dalam bekas mixer.
  2. Campurkan 250 ml whipping cream.
  3. Masukkan satu sudu teh esen vanila.
  4. Masukkan setengah cawan gula castor.
  5. Putar semua bahan tersebut sampai sebati.
  6. Bancuh air tadi dengan sesudu kecik nescafe.. bancuh tanpa gula.. ini gunanya untuk melembabkan kek sponge.
  7. Kemudian tepekkan kek sponge tadi depan belakang cepat-cepat.
  8. Masukkan cheese yang diputar tadi ke dalam bekas@ cawan.. suka hati anda nak tebal banyak mana..saya suka banyak-banyak.. sebab sedap..
  9. Dengan menggunakan penapis,anda taburkan serbuk koko di atasnya.. penapis bertujuan untuk elak serbuk koko berketul-ketul.
  10. Lapiskan pulak atasnya dengan kek sponge yang dilembabkan dengan nescafe.. ulang sama proses yang tadi..
  11. Akhir sekali sejukkan dalam peti ais.. bukan pembeku tau.

Gambar: Homemade Tiramisu.Hampir separuh sudah dimakan :D
 
Homemade Tiramisu.Hampir separuh sudah dimakan : D

0 ulasan: