Ahad, 16 Januari 2011

Belajarlah menulis di atas pasir

Dua orang sahabat karib sedang berjalan melintasi sebuah gurun pasir.A dan B.Di tengah-tengah perjalanan,tiba-tiba sahaja tercetus pertengkaran di antara mereka berdua.A telah menghadiahkan B satu tamparan yang hinggap di pipinya.B berasa sangat sakit hati tetapi tidak bertindak balas.


Tanpa berkata apa-apa,B menulis di atas pasir: Hari ini,sahabat baikku telah menampar mukaku.


Kemudian,mereka meneruskan perjalanan sehinggalah mereka menemui sebuah kawasan subur di padang pasir.Mereka mengambil kata sepakat untuk mandi di oasis tersebut sebelum meneruskan perjalanan yang masih jauh.Dalam mereka asyik membersihkan diri masing-masing.B nyaris tenggelam dan lemas tetapi berjaya diselamatkan oleh sahabatnya,A.Ketika B mulai sedar dari lemas dan hilang rasa takut,dia menulis di atas sebuah batu: Hari ini, sahabat baikku telah menyelamatkan nyawaku.


A bertanya: " Kenapa setelah aku melukai hatimu,kau menulis di atas pasir.Dan sekarang,kenapa pula kau menulis di atas batu? Sambil tersenyum,B berkata: "Ketika seorang sahabat melukai kita,kita harus menulisnya di atas pasir agar angin maaf datang menghembus dan menghapuskan tulisan itu.Dan apabila sesuatu yang luar biasa terjadi,kita harus memahatnya di atas batu hati kita,agar tidak hilang ditiup sang bayu"

Moral cerita di atas,dalam kehidupan seharian kita,sering terjadinya perbezaan pendapat dan konflik disebabkan oleh pandangan kita yang juga berbeza-beza.Oleh kerana itu,cubalah untuk saling memaafkan dan melupakan perselisihan lalu.Belajarlah menulis di atas pasir.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

wittkowsky pharmacy washington http://exclusiverx.com/products/carafate.htm goompobberuff 3240655 walmart pharmacy pricing