Jumaat, 3 Ogos 2012

IKAN GORENG BERCILI



 
 Bahan-bahan :
  1. 500g Ikan (kerapu atau siakap), bersihkan
  2. 2 ulas Bawang putih, dicincang
  3. 1 tbsp Halia muda, dimayang halus
  4. 1 tbsp Minyak
 A
  1. ¾ cawan Air
  2. ½ cawan Sos Cili MAGGI
  3. 1 ketul Kiub Pati Ikan Bilis MAGGI
  4. ½ camca teh MAGGI Cukup Rasa
    Serbuk lada putih secukupnya
  5. 1 camca teh Tepung jagung
  6. 2 camca teh Air
 Langkah-langkah :
  1. Goreng ikan dalam minyak panas hingga kekuningan dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali, dan kacau goreng bawang putih,dan halia muda.
  3. Masukkan bahan A dan masak hingga mendidih. Biarkan reneh selama dua minit.
  4. Pekatkan sos dengan campuran tepung jagung dan ketepikan dari api. Senduk sos ke atas ikan.

1 ulasan:

C i k P i p i T e m b a m berkata...

adoi! ahahaha.. terliurrr