Sabtu, 4 Julai 2015

Meroyan dan Bentan selepas bersalin....

Meroyan dan Bentan selepas bersalin....
hai..tetiba lak terasa nak share tips dan panduan tentang penyakit yg sangat bahaya di kalangan wanita dan lelaki..kepada wanita yg pernah melahirkan anak dan menjalani pantang mesti pernah dengar 2 perkataan ni kan..2 perkataan yg sgt menggerunkan bila kita dengar..tingkah laku yg harus kita jaga sepanjang tempoh 44 hari berpantang..selama saya berpantang 2 perkataan nie selalu berkumandang di bibir mak saya..hihi..
MEROYAN
Satu perkara yg kita tak pernah fikirkan mengenai kelahiran cahayamata ialah berapa tinggi harapan yg kita letakkan dari kelahiran tersebut.Selain pengetahuan mengenai kecemerlangan teknologi dlm rawatan perbidanan,kita cuma mempunyai sedikit tanggapan mengenai ketibaan bayi baru yg bakal mewarnai & menceriakan hidup berkeluarga. Ramai yg mungkin menghadiri
kelas2 prakelahiran (antenatal) sbg persediaan ketika & selepas bersalin.Namun masih ada lagi ruang kosong yg tak diketahui & tak pernah diambil tahu oleh bakal ibu & juga suami mengenai apa yg berlaku seterusnya terutama selepas pantang.
Melalui kelas2 sebegini, kita lazimnya diajar mengenai betapa pentingnya penyusuan ibu, rawatan & penjagaan bayi & kesihatan ibu, diet seimbang & segala yg berkaitan dgn hal2 kelahiran & selepas bersalin. Tetapi jarang sekali si ibu & pasangan diberitahu mengenai kedudukan dari segi perubatan si ibu yg berkaitan dgn proses kelahiran.
Kehadiran cahayamata merupakan detik membahagiakan setiap pasangan namun tidak ramai yg membincangkan tentang kesan emosi yg dihadapi oleh si ibu selepas melahirkan terutama semasa dlm pantang & selepas pantang. Malah,ramai yg tidak tahu bhw jangkamasa berpantang adalah penting utk menentukan sama ada ibu akan kembali normal spt sebelumnya atau si ibu akan menderita akibat gangguan jiwa seumur hidup.
Apa dia angin meroyan? Masyarakat Melayu mengaitkan penyakit angin meroyan atau gila meroyan kpd ibu yg mengalaminya sewaktu atau selepas dlm pantang.Biasanya mereka yg mengalami penyakit angin meroyan menjadi hilang ingatan & berkelakuan aneh. Dlm istilah perubatan ia dikenali sbg 'postnatal depression' atau masalah kesugulan selepas bersalin yg bersangkutan dgn
kesan emosi & kejiwaan.
-Postnatal Depression, Maternity Blues & Puerperal Psychosis-
*********************************************************************
Ia bukan saja dihidap oleh wanita biasa tetapi juga wanita profesional.Sering berlaku kekeliruan di antara 'postnatal depression, maternity blues & puerperal psychosis'. Ada juga yg menganggap postnatal depression disebabkan oleh tindakan hormon atau yg berkaitan dgnnya. Ia juga dipandang sbg sesuatu perlakuan luar biasa yg menybbkan seseorg itu tidak
boleh menjalankan kewajipan sbg seorg ibu.
Sebenarnya terdpt 3 jenis kesugulan/kemurungan yg dihidapi oleh ibu selepas bersalin iaitu maternity blues, puerperal psychosis & postnatal depression.Ketiga2nya kelihatan hampir sama tetapi sebenarnya berbeza. Wanita selepas bersalin mungkin boleh mengalami salah satu dpdnya atau tiada langsung.
'Maternity blues' adalah serangan singkat yg berlaku beberapa hari selepas bersalin terutama ketika emosi wanita tersebut dlm keadaan kacau.Kebanyakan ibu mengalami keadaan ini hanya utk seketika & ia dianggap normal & tidak memerlukan rawatan. Boleh dikatakan hampir kebanyakan ibu dlm pantang mengalami maternity blues. Terutama jika ibu dlm keadaan runsing & memikirkan yg bukan2. Manakala puerperal psychosis berlaku sebaliknya. Dlm 500 org wanita yg bersalin hanya seorg yg terdpt serangan
puerperal psychosis.
Tetapi sama spt maternity blues ia boleh dicetuskan oleh pergolakan biologi yg amat besar sebaik saja selepas melahirkan anak iaitu ketika jumlah hormon oestrogen & progesterone yg bertambah sebyk 200 (berkali ganda ketika mengandung) kembali kpd jumlah normal selama beberapa hari.Puerperal psychosis adalah gangguan sakit otak utama yg memerlukan rawatan
hospital.
-Awasi Mood-
**************
Dlm kebanyakan kes, perubahan mood merupakan pokok penting mengenal puerperal psychosis. Seringkali perubahan ini membawa kpd ingatan yg tidak waras & gangguan perasaan. Ibu yg menghidap penyakit ini mungkin percaya bhw dia & bayinya adalah mangsa kpd cubaan satu pembunuhan. Dia sering diganggu oleh suara2 mengugut yg sebenarnya muncul dlm khayalannya. Tidak dinafikan ini merupakan pengalaman getir bagi diri si ibu & keluarganya.Namun begitu penyakit ini boleh dirawat melalui pengambilan pil2 tertentu atas nasihat doktor & si ibu mungkin boleh pulih spt sediakala.
Postnatal depression ternyata berbeza dpd kedua2 penyakit di atas. Ia jarang berlaku tetapi 50 kali lebih byk menyerang si ibu berbanding dgn puerperal psychosis. Ia boleh berlaku bila2 masa dlm jangka masa sebulan atau 2 bulan selepas melahirkan atau ketika si ibu masih dlm rawatan.
Wanita yg mengalaminya seringkali menghadapi masalah sukar tidur & sentiasa kepenatan. Mereka kerap merasa tegang, rendah diri & sakit hati. Mereka bukan saja menjauhi seks malah membenci suaminya. Malang kebanyakan ibu yg mengalami postnatal depression tidak menyedarinya sbg satu penyakit.Begitu juga dgn suami & ahli keluarga. Suami mungkin menganggap isteri berubah laku bukan kerana penyakit postnatal depression tetapi semulajadi.Akibatnya penyakit tersebut berlarutan tanpa sebrg rawatan.
Situasi akan menjadi lebih buruk jika suami tidak memahami keadaan isteri yg mengalami postnatal depression. Mereka mungkin bertindak menjauhkan diri dpd isteri dgn pulang lewat atau mencari kekasih baru. Alasannya kerana tiada ketenteraman di rumah disbbkan isteri suka marah2 & berleter tanpa sebab. Ini akan mengakibatkan isteri lebih tertekan & menghadapi gangguan jiwa yg lebih hebat.
Masalahnya postnatal depression lebih teruk dpd masalah kesugulan yg lain tetapi ia kurang difahami. Ibu yg mengalaminya berjaga malam di kala anak sedang lena tidur. Malah dia tidak menikmati rasa rehat sekalipun bayi tidak dlm pangkuannya. Tiada langsung rasa kegembiraan menimang cahayamata sebaliknya merasa hanya kerja yg sukar, memenatkan & membosankan.
-Sokongan Emosi Orang Terdekat-
**************************************
Tidak byk kajian yg dilakukan ke atas punca2 berlakunya kesugulan ibu selepas bersalin. Walaupun ada kajian yg mengatakan perubahan hormon merupakan punca berlakunya postnatal depression namun ia hanyalah faktor kecil di samping beberapa faktor penyebab yg lain. Seseorg ibu yg cenderung berasa kecewa, sentiasa muram & bimbang juga menjadi punca berlakunya postnatal depression.
Begitu juga wanita yg belum bersedia menimang cahayamata tetapi terpaksa memilikinya juga cenderung mengalami masalah ini. Waktu dlm pantang, ibu mudah rasa tertekan kerana kehadiran bayi memerlukan ibu berjaga malam. Ada waktunya keletihan menjadikan ibu mudah tertekan. Oleh itu, penting bagi bakal ibu mendpt sokongan moral & emosi yg kuat dpd seseorg khususnya
org terdekat spt suami & pada saat2 menimang cahayamata & selepas bersalin.Ini kerana sokongan & bantuan suami adalah penawar yg paling mujarab ke arah kestabilan emosi siisteri.
Harus difahami bahawa ibu yg mengalami postnatal depression biasanya disbbkan rasa kecewa kerana menyedari keadaan selepas menjadi ibu tidak spt yg diharapkan. Sebelum mempunyai anak mereka membayangkan bahawa kehidupan selepas mempunyai anak tentunya lebih indah kerana dikelilingi oleh anak yg sihat & comel. Kebanyakannya terpengaruh dgn cerita2 di majalah tentang
kehidupan bahagia dikelilingi anak, menjadi ibu yg sukses & mempunyai suami yg memahami & membantu tugas2 rumah.
Malangnya apabila mereka mengalami sendiri dlm dunia kenyataan, keadaan berlainan. Apa yg dibayangkan & digambarkan melalui majalah menjadi sebaliknya. Mereka tidak melaluinya dgn mudah. Ini merupakan satu kejutan yg mengganggu emosi & fikiran tersebut. Mereka tidak dpt mengawal emosi ketegangan ini akan mudah mengalami postnatal depression.
Bagi bakal ibu, persediaan paling penting sebelum menimang cahayamata adalah persediaan emosi & mental yg kuat. Selain dpd pengetahuan mengenai perawatan bayi, bakal ibu juga perlu tahu mengenai kesihatan diri sebelum & selepas bersalin di samping bersedia utk menerima kemungkinan buruk selepas kelahiran.
Meletak harapan yg tinggi tanpa persediaan jiwa & rohani yg kukuh akan hanya akan membawa kekecewaan yg memungkinkan anda mengalami postnatal depression
BENTAN
Bentan bermaksud berbalik sakit. Ertinya, jika seseorang itu sakit tetapi tidak menjalani rawatan yang betul atau menyalahi pantang, orang itu akan mendapat bentan.
Sakit yang pada awalnya sudah semakin sembuh akan menjadi bertambah buruk dan melarat.
Sebagai contoh, wanita yang baru melahirkan anak perlu berpantang. Wanita yang mengalami keguguran janin juga perlu menjalani pantang sama seperti orang bersalin. Antara gejala bentan pada wanita yang baru melahirkan atau keguguran ialah sakit pada ari-ari, keluar darah atau nanah dari saluran peranakan ataupun berlaku buasir.
Sekiranya wanita itu tidak memakan ubat ramuan seperti jamu dan herba, tidak bertungku dan berbengkung serta tidak memakai pilis, wanita itu akan melarat sakitnya.
Luka dalam tubuh wanita itu memerlukan ubat dan rawatan yang betul.
Dikatakan, sekiranya wanita tidak memakai pilis, pada masa akan datang darah putihnya akan naik ke mata.
Itulah punca wanita itu boleh mendapat serangan sakit kepala (migraine) dan mengalami pandangan berpinar serta rabun.
Pilis ialah sejenis ramuan serbuk herba yang dicampur dengan sedikit air, kemudian ditampal pada dahi wanita yang dalam pantang.
Wanita selepas bersalin atau keguguran perlu menjalani tempoh berpantang selama 44 hari.
Semasa berpantang, segala pergerakan dan makan minum wanita baru bersalin atau keguguran juga perlu dijaga.
Berpantang bertujuan mengelakkan bentan.
Mengikut adat resam orang Melayu, kenduri patut diadakan pada hari ke 45.
Semasa majlis kenduri itu, wanita itu akan dimandikan air sintok limau dan dilangirkan (dibersihkan) badan dan rambut. Upacara itu menandakan berakhirnya tempoh berpantang.
Bentan juga sering dikaitkan dengan adat istiadat Melayu seperti berkhatan atau bersunat.
Anak-anak lelaki yang baru selesai berkhatan dilarang terlalu banyak bergerak apatah lagi berlari-lari. Sekiranya pantang ini dilanggar, anak-anak ini akan bentan.
Luka pada kulit yang disunat itu akan menjadi teruk dan berdarah semula. Akibatnya, sakit akan berpanjangan.
Dalam sejarah Melayu, ada diriwayatkan Sultan Alaudin sakit.
Setelah semakin sihat, baginda telah santap nasi susu lalu bentan. Sultan Alauddin kembali gering.
Melalui hikayat ini, dapat difahami bahawa konsep bentan telah lama difahami masyarakat Melayu. Sultan Alaudin sebenarnya tidak boleh makan minum sebarangan setelah beransur baik daripada sakit. Disebabkan 'salah makan', sakit yang dialami sebelum ini berulang kembali.
Sebenarnya, 'salah makan' paling sering dikaitkan dengan penyakit kerana bagi masyarakat Melayu, makanan boleh menjadi racun atau penawar. Prinsip pertama perubatan Melayu ialah: setiap keuzuran ada sebab dan musabab. Sebab musabab atau punca, bermula daripada manusia sendiri seperti jangkitan kuman, bakteria, virus dan pemakanan.
'Salah makan' merupakan punca utama mengapa manusia mengalami keuzuran. Berpegang pada prinsip yang sama juga, 'salah makan' juga menjadi punca utama kenapa kita mengalami bentan.
Dari sudut sains, bentan dianggap seperti infection, allergic atau side effect, kesan daripada sesuatu pembedahan atau ubat yang dimakan ketika sakit.
Konsep bentan hanya difahami sepenuhnya oleh orang Melayu yang berpegang pada adat, nilai dan budaya Melayu. Sekiranya kita mengikut pantang larang ketika sakit, insyaallah kita tidak akan mengalami bentan.
Itulah kepercayaan orang Melayu kita.
Semoga kita dijauhi daripada perkara2 yg memudaratkan....


0 ulasan: