Sabtu, 12 November 2011

CINTA TIDAK MEMERLUKAN SEBAB


SATU KISAH PERCINTAAN YANG MENARIK.SEPASANG SUAMI ISTERI BERJALAN DI TEPI SEBUAH TASIK YANG INDAH.KEMUDIAN MEREKA BERHENTI DI SEBUAH BANGKU YANG DISEDIAKAN DI TEPI TASIK.KEMUDIAN SI ISTERI BERTANYA KEPADA SI SUAMI .

ISTERI : MENGAPA ABANG MENYUKAI SAYA? MENGAPA ABANG CINTAKAN SAYA?

SUAMI : ABANG TIDAK BOLEH MENERANGKAN SEBABYA,NAMUN ABANG MEMANG MENYAYANGI DAN MENCINTAI SAYANG!

ISTERI : ABANG TAK BOLEH TERANGKAN SEBABNYA? BAGAIMANA ABANG BOLEH  KATAKAN ABANG SAYANG DAN CINTAKAN SAYA SEDANGKAN ABANG TAK BOLEH MENERANGKANNYA.

SUAMI: BETUL!  ABANG TAK TAHU SEBABNYA TETAPI ABANG BOLEH BUKTIKAN BAHAWA ABANG MEMANG CINTAKAN SAYANG!

ISTERI : TAK BOLEH BERI BUKTI! TIDAK!  SAYA HENDAK ABANG TERANGKAN  KEPADA SAYA SEBABNYA.KAWAN-KAWAN SAYA YANG MEMPUNYAI SUAMI  DAN TEMAN LELAKI,SEMUANYA  TAHU MENERANGKAN MENGAPA MEREKA MENCINTAI.DALAM BENTUK PUISI DAN SYAIR LAGI.NAMUN BEGITU ABANG  TIDAK BOLEH TERANGKAN SEBABNYA.

SI SUAMI MENARIK NAFAS PANJANG  DAN DIA BERKATA “BAIKLAH! ABANG MENCINTAI SAYANG SEBAB SAYANG CANTIK,MEMPUNYAI SUARA YANG MERDU,PENYAYANG,DAN MENGINGATI ABANG SELALU.ABANG JUGA SUKAKAN SENYUMAN MANIS DAN SETIAP TAPAK SAYANG MELANGKAH,DI SITULAH  CINTA ABANG BERSAMA SAYANG!”

SI ISTERI TERSENYUM DAN BERPUAS HATI  DENGAN PENERANGAN SUAMINYA.NAMUN BEGITU SELANG BEBERAPA HARI,SI ISTERI MENGALAMI KEMALANGAN DAN KOMA.SI SUAMI AMAT BERSEDIH  LALU BERKATA  KEPADA ISTERINYA WALAUPUN ISTERINYA MASIH DALAM KEADAAN KOMA KERANA  SI SUAMI TAHU BAHAWA  ISTERINYA  TETAP MENDENGAR.

“SAYANG.JIKA DISEBABKAN SUARAMU AKU MENCINTAIMU…SEKARANG BOLEHKAH ENGKAU BERSUARA? TIDAK! OLEH ITU,AKU TIDAK BOLEH MENCINTAIMU.
“JIKA DISEBABKAN SENYUMAN AKU MENCINTAIMU…SEKARANG BOLEHKAH ENGKAU TERSENYUM? TIDAK! OLEH ITU,AKU TIDAK BOLEH MENCINTAIMU.JIKA DISEBABKAN SETIAP LANGKAH AKU MENCINTAIMU…SEKARANG BOLEHKAH ENGKAU MELANGKAH? TIDAK! OLEH ITU,AKU TIDAK BOLEH MENCINTAIMU.

JIKA CINTA MEMERLUKAN SEBABNYA ,SEPERTI SEKARANG.AKU TIDAK MEMPUNYAI SEBAB MENCINTAIMU LAGI.ADAKAH CINTA MEMERLUKAN SEBAB? TIDAK!  AKU MASIH MENCINTAIMU DULU,KINI DAN SELAMANYA DAN CINTA TAK PERLU ADA SEBAB.KADANGKALA PERKARA YANG TERCANTIK DAN TERBAIK DI DUNIA INI TIDAK BOLEH DILIHAT,DIPEGANG.NAMUN BEGITU….IA BOLEH DIRASAI DALAM HATI.”

MAKA MENITISLAH AIR MATA SI ISTERI YANG MASIH DALAM KEADAAN KOMA  ITU…..0 ulasan: