Khamis, 24 November 2011

KUCING BERKAHWIN DI JAWA TIMURBANYUWANGI,INDONESIA-PENDUDUK DI DESA KUMENDUNG DI WILAYAH JAWATIMUR MENGARAK SEPASANG CALON PENGANTIN  SEBELUM DIKAHWINKAN DI HADAPAN RATUSAN PENDUDUK SETEMPAT,LAPOR AKHBAR DALAM TALIAN DETIKSURABAYA.COM SEMALAM.

UNIKNYA,PASANGAN YANG DIARAK ITU BUKANLAH MANUSIA TETAPI SEPASANG KUCING JANTAN DAN BETINA DEWASA MILIK PEMIMPIN TEMPATAN.

KUCING JANTAN TERSEBUT BERNAMA JOKO SUBROTO IALAH MILIK KETUA KAMPUNG KUMENDUNG,PONIDI MANAKAL A KUCING BETINA BERNAMA RIRIN WAFIROH PULA MILIK SUSANTO YANG MERUPAKAN KETUA KAMPUNG SUMBERJOYO.

“KUCING YANG DIKAHWINKAN INI MESTILAH MILIK GOLONGAN PEMIMPIN TEMPATAN,”UJAR SEORANG PENGANALISIS BUDAYA JAWA,BLEGENK ISWAHYUDI DI SINI.

UPACARA PERKAHWINAN ITU MELIBATKAN CALON PENGANTIN DIMASUKKAN KE DALAM KANDANG KAYU DAN DIARAK DARI TEMPAT ASAL MASING-MASING.
PERJALANAN TERSEBUT DIIRINGI MUZIK TRADISIONAL DAN TARIAN TEMPATAN YANG DIKENALI SEBAGAI BARONGAN.

PARA PENARINYA MEMAKAI TOPENG KUCING BESAR.

CALON PENGANTIN KEMUDIAN DIPERTEMUKAN DAN DIKAHWINKAN DI KAWASAN SUMBER AIR YANG DIGUNAKAN UNTUK UPACARA SUCI DI TENGAH-TENGAH SAWAH DI SINI.

SETELAH SAH MENJADI PASANGAN SUAMI ISTERI,KELUARGA PENGANTIN DAN PENGAWAI PEMERINTAH SETEMPAT AKAN MERENJIS AIR MAWAR KEPADA ‘PENGANTIN BARU’ TERSEBUT.

TRADISI MENGAHWINKAN KUCING ITU MASIH LAGI DITERUSKAN UNTUK MENGEKALKAN BUDAYA SETEMPAT.

“ACARA INI KAMI TERUSKAN SEBAGAI WARISAN BUDAYA TEMPATAN”,KATA SEORANG KETUA KAMPUNG,HUSAINI.


0 ulasan: