Sabtu, 22 Februari 2014

TRIBUTE TO ALLAHYARHAM DATUK SUDIRMAN HJ ARSHAD

 

Petikan akhbar 22 tahun yang lalu. 

 Latar Belakang Utama:
Sudirman Haji Arshad (beliau dilahirkan pada 25 Mei 1954 dan meninggal pada 22 Februari 1992 pada umur 37 tahun). Tokoh ini adalah seorang penyanyi, penghibur, penggubah, penulis, pengarang buku anak, pelukis kartun, pengusaha. Selain itu, beliau juga pernah dinobatkan sebagai "Penghibur Nombor Satu Asia" setelah pertama kali memenangi Anugerah Penyanyi Asia pada tahun 1989 di London, Inggeris. Sudirman juga diberi julukan sebagai "Penghibur Milik Rakyat", "Seniman Rakyat", dan "Elvis-nya Malaysia".
 
Riwayat hidup:
Sudirman dilahirkan di Temerloh, Pahang pada 25 Mei 1954. Ayahnya adalah Haji Arshad bin Haji Hassan, seorang pengurus Perusahaan Bus Temerloh (Temerloh Bus Company) dan politikus UMNO Temerloh Pahang. Ibunya Puan Hajjah Romlah binti Dahalan, juga aktif berpolitik sebagai Ketua Wanita UMNO Pahang Selatan dan Wakil Rakyat Pertama 1955 mewakili daerah Temerloh, Pahang. Ibunya meninggal pada usia 32 tahun ketika Sudirman masih berusia lima tahun akibat kanser.Sudirman adalah anak bongsu dari enam adik-bradiknya. Ia telah aktif bernyanyi dari kecil, dan di sekolahnya ia memasuki pertandingan syair, pidato, pantun, kuiz, dan terlibat dalam pertunjukan teater dan paduan suara sekolah. Beliau mulai bersekolah pada tahun 1961, dan pada tahun 1976 ia melanjutkan perguruan tingginya di Universiti Malaya, Kuala Lumpur. Sudirman mulai mencatat namanya sebagai penyanyi ketika ia merebut gelaran Bintang RTM yang diadakan di Melaka pada 10 Ogos 1976 dengan membawakan lagu "Seruling Bambu", "Big Spender", dan "Jali-jali", sebuah lagu Betawi.
 
Sebagai artis:
Di tahun 1986, Tourism Malaysia menobatkan Sudirman sebagai "Duta Nyanyian Pelancongan Malaysia". Sudirman juga pernah dilantik sebagai duta perusahaan terkenal seperti Proton, Malaysia Airlines, Honda Cup, dan sebagai honored pioneer card member dengan Hong Leong.Pada 15 April 1986, Sudirman mengukir namanya di dalam Malaysia Book of Record setelah mengadakan konsert di Jalan Chow Kit, Kuala Lumpur. Beliau berhasil mengummpulkan hampir 100 ribu penonton warga kota yang berduyun-duyun untuk menontonnya.Konsert jalanan seperti itu adalah sebagai tanda terimakasih Sudirman kepada para peminatnya yang tidak mampu menyaksikan persembahan di hotel atau konsert mahalnya.Semasa pertandingan juara lagu TV3 1987, Sudirman memenangi "Anugerah Persembahan Terbaik" kerana penampilannya begitu menyayat hati sewaktu mendendangkan lagu Merisik Khabar dengan petikan pemetik api simboliknya. Malah ia merupakan satu-satunya seniman yang dapat menyanyi dengan fasih berbagai bahasa (bahasa Inggeris, Tamil, Cina dan Hindi) serta menggubah lagu, sehingga berhasil mencuri hati setiap golongan masyarakat. Walaupun sibuk dan sudah terkenal, ia masih meluangkan waktu untuk belajar vokal dari penyanyi klasik terkenal bernama Florence Fong. Sudirman juga seorang yang bijak bekerja, ia bekerjasama dengan produser, suka memberi idea dengan penerbit untuk menghasilkan yang terbaik. Ia memiliki kreativiti yang amat besar. Ia juga amat unik dengan penjiwaan di atas pentas, bukan saja kerana nyanyiannya, tapi tingkah lakunya yang terbuka, bekerja keras, menghormati seni dan rakan-rakannya, menjadikannya ia disenangi.Kejayaan Sudirman sebagai penghibur juga tidak dapat lari dengan lagu-lagu popular gubahan komposer terkenal seperti Datuk Ahmad Nawab, Ooi Eow Jin, S. Atan, Manan Ngah, Osman Ghani, Kassim Masdor dan M.Nasir. Semasa hayatnya, Sudirman sangat mengutamakan pemilikan hak cipta. Dia mempertahankan nama dan haknya guna memastikan tidak ada pihak ketiga yang mengambil kesempatan.

Pernikahan:
Setelah menyelesaikan pengajian di Universiti Malaya, pada 14 Februari 1981, Sudirman bernikah dengan teman semasa kecilnya yang bernama Kamariah "Kay" Jamaluddin. Namun pernikahan ini hanya berjalan selama tiga tahun, dan mereka tidak mempunyai seorang anak. Sudirman merekamkan rasa dukanya kedalam lagu "Terasing" dan "Merisik Khabar", ia juga menciptakan lagu "Setiamu Tiada Lagi" yang dibawakan oleh Ibnor Riza. Setelah bercerai, ia menumpukan seluruh tenaganya pada kariernya, termasuk menulis, melukis, dan mendirikan perusahaannya sendiri.

Kematian:
Pada 17 Julai 1991, Sudirman dimasukkan ke ruang ICU di Hospital Tawakkal Kuala Lumpur selama empat hari. Beliau dilaporkan pengsan setelah terjatuh.Selepas kejatuhan itu, Allahyarham Sudirman jatuh sakit selama tujuh hari dan keluarganya merahsiakan penyakit dan lokasi ia dirawat. Pada 22 Februari 1992, hari Sabtu jam 4:00 pagi, ketika berusia 37 tahun, Sudirman meninggal dunia dirumah kakaknya Rudiah bt. Hj. Arshad Kuala Lumpur setelah 7 bulan menghidap penyakit radang paru-paru (pneumonia). Jenazahnya dibawa pulang ke Temerloh, Pahang dan dimakamkan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Chengal, Temerloh pada hari yang sama jam 3:45 petang - di sebelah pusara orang tuanya. Ribuan penggemarnya, termasuk Perdana Menteri Malaysia ketika itu Dr. Mahathir Mohamad datang menziarahi jenazahnya yang dianggap sebagai satu kehilangan besar bagi dunia hiburan Malaysia.
 
P/s : Al Fatihah.Jasamu tetap dikenang sampai bila-bila.

0 ulasan: