POTATO FRITTERSBahan:
- 5 - 6 biji kentang (kupas dan basuh bersih)
- 4 sudu besar tepung jagung (sukatan boleh adjust secukupnya)
- 3 sudu besar tepung gandum
- 1 biji telor - dipukul sedikit
- sedikit lada sulah
- garam secukup rasa
- Kentang diparut hingga habis dalam penapis. Sambil tu, biarkan airnya keluar sekejap sambil ditekan2 sikit parutan. Buangkan airnya.
- Masukkan parutan kentang dalam mangkuk sesuai. Tambah tepung jagung, tepung gandum, lada sulah dan garam secukup rasa.
- Masukkan telor dan gaul sebati kesemuanya. (Adunan mmg berair sedikit)
- Panaskan minyak dalam kuali secukupnya untuk goreng terendam. Sudukan adunan dan goreng hingga kuning keemasan atau garing lagi sedap. (Balik-balikkan selalu ya, agar rangup)
- Angkat dan toskan. Hidangkan dengan sos kegemaran.
0 ulasan:
Catat Ulasan