Sabtu, 11 April 2015

Resepi Bebola Pisang

bebola pisang

Bahan-Bahan
  • 5 biji pisang emas separuh masak
  • 10 ekor udang (cincang halus)
  • ½ labu bawang besar (hiris)
  • 1 tangkai daun bawang (mayang halus)
  • ½ sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1 sudu besar bawang goreng
  • 1 biji telur
  • 1 tangkai cili merah (tumbuk)
  • 1 sudu kecil garam
  • Minyak secukupnya
Cara Penyediaan
  1. Pisang dibuang kulit, kemudian rendam dengan air garam seketika.
  2. Hiris nipis pisang dan goreng hingga kekuningan dan tuskan.
  3. Kemudian, goreng bawang besar hingga kekuningan. Angkat dan tuskan.
  4. Selepas itu, tumbuk bawang besar tadi dengan pisang hingga lumat dan gaulkan dengan udang, daun bawang bawang goreng, cili, serbuk ketumbar dan garam. Gaulkan sebati dan kepal-kepalkan, lalu celupkan ke dalam telur.
  5. Pijarkan minyak dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan tuskan.
  6. Siap!
Sumber: Saji Online

 4 langkah senang gila untuk menang RM1000 hanya dengan makan keropok diam-diam

0 ulasan: