Bahan-Bahan
- 5 biji pisang emas separuh masak
- 10 ekor udang (cincang halus)
- ½ labu bawang besar (hiris)
- 1 tangkai daun bawang (mayang halus)
- ½ sudu kecil serbuk ketumbar
- 1 sudu besar bawang goreng
- 1 biji telur
- 1 tangkai cili merah (tumbuk)
- 1 sudu kecil garam
- Minyak secukupnya
Cara Penyediaan
- Pisang dibuang kulit, kemudian rendam dengan air garam seketika.
- Hiris nipis pisang dan goreng hingga kekuningan dan tuskan.
- Kemudian, goreng bawang besar hingga kekuningan. Angkat dan tuskan.
- Selepas itu, tumbuk bawang besar tadi dengan pisang hingga lumat dan gaulkan dengan udang, daun bawang bawang goreng, cili, serbuk ketumbar dan garam. Gaulkan sebati dan kepal-kepalkan, lalu celupkan ke dalam telur.
- Pijarkan minyak dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan tuskan.
- Siap!
4 langkah senang gila untuk menang RM1000 hanya dengan makan keropok diam-diam
0 ulasan:
Catat Ulasan