Jumaat, 10 April 2015

Resepi Donut Sira Sambal

DSC05183


Bahan-Bahan Untuk Sira Sambal
15 tangkai cili kering
5 biji bawang putih
1/4 cawan sos tomato
2-3 sudu besar gula pasir (ataupun mengikut citarasa)
1/2 labu bawang besar
Garam secukup rasa
10 -15 biji donut yang telah digoreng
Cara-Cara Memasak Sira Sambal
  1. Kisarkan lada kering, bawang besar dan bawang putih dengan sedikit air dan tumis hingga garing.
  2. Masukkan gula, garam dan sos tomato.
  3. Kacau lagi hingga tumisan kering atau garing.
  4. Kecilkan api dan buang lebihan minyak yang terhasil semasa menumis tadi.
  5. Dengan api yang sangat kecil, kacaukan donat bersama sambal.
  6. Teruskan kaedah kaup balik hingga sambal melekat pada keseluruhan donut.
  7. Matikan api dan sedia untuk dihidangkan!
*Sebaiknya, selepas disira, terus angkat donut tersebut dan letakkan di atas pinggan untuk mengelakkannya daripada melekat pada kuali.
Selamat mencuba!


0 ulasan: