Bihun sup adalah makanan yang menjadi kegemaran di kalangan semua
lapisan masyarakat, tak kira melayu, india, cina dan bangsa-bangsa lain
pasti menggemari bihun sup. Apatah lagi jika ibu kita yang buat
dan dihidangkan bersama ayam atau daging yang sangat membuka selera dan
pasti menjadi hidangan yang sangat lazat. Sebab itu lah penulis namakan
resepi ini bihun sup bonda. Bihun sup juga seringkali menjadi pilihan
utama pada hari istimewa seperti jamuan hari raya, sebagai menu berbuka
puasa, jamuan hari lahir dan sebagainya.
Masa: Penyediaan : 20 minit Memasak: 20 minit Keseluruhan: 40 minit
Bahan-Bahan:
1 paket bihun (direbus dan ditoskan) – dicampurkan juga dengan sedikit serbuk kunyit untuk menyerlahkan warna bihun.
Bahan Sup:
1) Seekor ayam yang dipotong kecil
2) 1 biji bawang besar **
3) 2 incia halia **
4) 2 ulas bawang putih **
5) 1 batang kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang dan 3 kuntuk bunga cengkih (untuk menaikkan bau dan rasa)
6) sup bunjut
7) serbuk pati ayam
8) 4 biji cili padi **
9) secubit garam dan gula
Bahan Cili
1) 10 tangkai cili padi (direbus dan ditoskan)
2) 3 sudu sos cili
3) sedikit garam dan gula sebagai penambah rasa.
Bahan-Bahan Hiasan:
1) Daun bawang dan daun sup (dipotong halus)
2) Bawang goreng
3) Lobak Masin (digoreng kekuningan dan potong halus)
4) Tauhu (digoreng kekuningan dan potong dadu)
5) Tauge (dicelur dan ditoskan)
Cara-cara Penyediaan:
Cara untuk penyediaan sup:
Kisarkan semua bahan yang bertanda **, masukkan kesemua bahan sup
kecuali serbuk pati ayam, garam dan gula ke dalam periuk, masukkan ayam
dan gaul-gaulkan di atas api sehingga ayam masak sempurna. Penulis tidak
menggunakan kaedah menumis kerana ayam yang dimasak akan mengeluarkan
minyak dari lemak ayam tersebut. Setelah ayam masak sempurna, masukkan
air secukupnya dan akhir sekali masukkan garam, gula dan serbuk pati
ayam secukup rasa. Selepas itu, kacau, tutup periuk dan perlahankan api.
Biarkan sup mereneh dan masak sempurna.
Cara penyediaan untuk sambal merah:
Kisarkan cili kering dan masukkan sos cili, garam dan gula serta sedikit air. Masak cili sehingga pekat.
Setelah semuanya siap dimasak, bolehlah masukkan bihun kedalam
mangkuk taburkan dengan bahan-bahan hiasan. Hidang dengan sambal merah.
Siap!! Hidangan sedia untuk dimakan.
Selamat mencuba.
Ramai keliru bagaimana pemandu boleh rempuh buaya di lebuh raya
-
Gambar seekor buaya yang dirempuh kereta di Jalan Penanjong di Tutong,
Brunei, telah menjadi tular. - Foto tularKUALA LUMPUR: Gambar seekor buaya
besar ya...
Sehari yang lalu
0 ulasan:
Catat Ulasan