Walaupun pada masa kini terdapat banyak juadah-juadah baru seperti kek cawan, brownies dan banyak lagi menjadi kegemaran, namun kuih-muih tradisional juga masih digemari.
Antaranya talam keladi yang sentiasa menjadi menu istimewa ketika minum petang.
Bahan A:
180 gm tepung beras
240 gm gula pasir
250 ml santan
250 ml air
250 gm perisa keladi
100 gm keladi - dipotong dadu dan direbus
Bahan B:
120 gm tepung beras
250 ml air
1 camca besar tepung jagung
Sedikit garam
Cara Membuat :
• Campurkan kesemua bahan A kecuali keladi yang dipotong dadu. Kacau hingga rata dan pekat di atas api sederhana. Kemudian masukkan keladi yang telah dipotong. Gaul rata.
• Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang dan kukus selama 10 minit.
• Untuk bahagian atasnya pula, campurkan semua bahan B dan kacau hingga pekat di atas api sederhana.
• Angkat dan tuangkan ke dalam loyang yang telah diisi adunan yang telah siap dikukus.
• Kukus lagi selama 20 minit.
(Pastikan adunan dikacau sentiasa bagi memastikan adunan rata dan tidak berketul).
Selamat mencuba dan selamat menjamu selera!
[Sumber foto: nieda78]
Ramai keliru bagaimana pemandu boleh rempuh buaya di lebuh raya
-
Gambar seekor buaya yang dirempuh kereta di Jalan Penanjong di Tutong,
Brunei, telah menjadi tular. - Foto tularKUALA LUMPUR: Gambar seekor buaya
besar ya...
Sehari yang lalu
1 ulasan:
my all time fav. kalu dpt berkeping2 sy mkn ;-)
Catat Ulasan