DONUT KIWI
BAHAN-BAHAN :
240 GRAM TEPUNG GANDUM
½ SUDU TEH GARAM HALUS
8 GRAM YIS KERING
45 GRAM GULA KASTOR
170 ML SUSU CAIR @ AIR SUAM
1 BIJI KUNING TELUR
30 GRAM MENTEGA
3 SUDU BESAR JUS KIWI
MINYAK MASAK UNTUK MENGGORENG
SEDIKIT GULA KASTOR (UNTUK SALUTAN)
CARA UNTUK MEMBUAT DOH :
- MASUKKAN GULA DAN YIS KE DALAM TEPUNG.MASUKKKAN CAMPURAN TELUR,SUSU,MENTEGA DAN JUS KIWI SEHINGGA ADUNAN MENJADI LEMBUT.
- LETAKKAN DI ATAS PAPAN CANAI DAN ULILAH DOH SEHINGGA LICIN.
- MASUKKAN SEMULA KE DALAM MANGKUK TADI DAN TUTUPLAH DENGAN PLASTIK.REHATKAN ANTARA 30 KE 40 MINIT.
- SELEPAS ITU,ULI DOH SEKALI LAGI.CANAI DAN TERAPKAN BULAT.
- GORENG DONAT DI DALAM MINYAK YANG BANYAK DAN PANAS.
- SETELAH MASAK,ALIHKAN DONAT SEBENTAR DAN SAPUKAN FILLING KIWI DI ATASNYA.
0 ulasan:
Catat Ulasan