Ahad, 14 Ogos 2011

DONUT KIWI


DONUT KIWI 



BAHAN-BAHAN :
240 GRAM TEPUNG GANDUM
½ SUDU TEH GARAM HALUS
8 GRAM YIS KERING
45 GRAM GULA KASTOR
170 ML SUSU CAIR @ AIR SUAM
1 BIJI KUNING TELUR
30 GRAM MENTEGA
3 SUDU BESAR JUS KIWI
MINYAK MASAK UNTUK MENGGORENG
SEDIKIT GULA KASTOR (UNTUK SALUTAN)

CARA UNTUK MEMBUAT DOH :
  1. MASUKKAN GULA DAN YIS KE DALAM TEPUNG.MASUKKKAN CAMPURAN TELUR,SUSU,MENTEGA DAN JUS KIWI SEHINGGA ADUNAN MENJADI LEMBUT.
  2. LETAKKAN DI ATAS PAPAN CANAI DAN ULILAH DOH SEHINGGA LICIN.
  3. MASUKKAN SEMULA KE DALAM MANGKUK TADI DAN TUTUPLAH DENGAN PLASTIK.REHATKAN ANTARA 30 KE 40 MINIT.
  4. SELEPAS ITU,ULI DOH SEKALI LAGI.CANAI DAN TERAPKAN BULAT.
  5. GORENG DONAT DI DALAM MINYAK YANG BANYAK DAN PANAS.
  6. SETELAH MASAK,ALIHKAN DONAT SEBENTAR DAN SAPUKAN FILLING KIWI DI ATASNYA.


0 ulasan: