Rabu, 24 Ogos 2011

KACANG PANJANG SARAT GIZI



KACANG PANJANG DIKENALI VIGNA SESQUIPEDALIS DALAM BAHASA SAINTIFIK,KACANG PANJANG MENGANDUNGI 
BETA KAROTENA,KLOROFIL,VITAMIN B1 DAN B2
 SERAT PEKTIN.TIDAK KETINGGALAN VITAMIN A,B1,B2
 DAN C,PROTEIN,TIAMIN,RIBOFLAVIN,FOSFOR,ZAT BESI,POTASSIUM FOLAT,MAGNESIUM,MANGAN,KALORI,
SODIUM,KARBOHIDRAT DAN KALSIUM.

DI BEBERAPA NEGARA,SAYURAN INI DIGUNAKAN UNTUK MERAWAT REUMATIK,ARTRITIS DAN GANGGUAN SALURAN KENCING.TIDAK HANYA ITU,SAYURAN INI TURUT BERKHASIAT UNTUK MENJAGA KULIT DARI GANGGUAN JERAWAT,MERAWAT PEMULIHAN LUKA BAKAR,GANGGUAN GINJAL DAN GATAL-GATAL.


KACANG PANJANG JUGA BERGUNA UNTUK MENGENDALIKAN 
KADAR GULA DARAH,MENGATASI HIPERTENSI,MEMPERKECIL RISIKO STROK DAN SERANGAN JANTUNG,
MENINGKATKAN FUNGSI ORGAN PENCERNAAN DAN MENGATASI SEMBELIT.MANAKALA SIFAT ANTIKANSER YANG DIMILIKINYA MEMBANTU MENCEGAH KANSER
PAYUDARA DAN KANSER DARAH.

0 ulasan: