Khamis, 11 Ogos 2011

PELIK TAPI BENAR

ASSALAMUALAIKUM KEPADA SEMUA.


  • TELUR DADAR TERBESAR

DALAM USAHA MEMPROMOSIKAN TELUR SEBAGAI SUMBER MAKANAN SIHAT DAN MURAH DI SAMPING MERAYAKAN 'HARI TELUR SEDUNIA',CHEF-CHEF TURKI TELAH BERJAYA MENCIPTA REKOD DUNIA.PERCAYA ATAU TIDAK TELUR DADAR INI DIMASAK SELAMA 2 JAM SETENGAH OLEH 50 ORANG CHEF.SEBANYAK 110,010 BIJI TELUR DAN 432  LITER MINYAK MASAK DIGUNAKAN UNTUK MENGHASILKAN TELUR DADAR TERBESAR DI DUNIA.WAH! TENTU MEREKA MENGADAKAN KENDURI TELUR DADAR UNTUK MENGHABISKANNYA.

  •   JAMBATAN RUMPUT


JAMBATAN RUMPUT? SELAMAT KE DILALUI? IA DIBINA MENGGUNAKAN RUMPUT KERING  SAHAJA.JAMBATAN INI DINAMAKAN QESWACHAKA DAN HANYA TERDAPAT DI WILAYAH SELATAN CANAS DI CUZCO,PERU.IA DIPERBUAT DARIPADA RUMPUT QAYA YANG DITENUN SECARA MANUAL DENGAN TANGAN.IA DIBINA SETIAP SETAHUN SEKALI UNTUK MENGGANTIKAN JAMBATAN LAMA.JAMBATAN RUMPUT INI KUKUH DAN SELAMAT DILALUI OLEH PENDUDUK SETEMPAT.

  • SINGA PUTIH

SINGA PUTIH BENAR-BENAR WUJUD? SINGA PUTIH ADALAH HAIWAN YANG PALING JARANG DITEMUI.BARANGKALI CUMA ADA SEKITAR 300 EKOR SAHAJA DI SELURUH DUNIA.MEREKA BUKAN SINGA ALBINO TETAPI SINGA YANG BERBULU PUTIH.MEREKA DIPELIHARA DI PUSAT PERLINDUNGAN HAIWAN LIAR DI AFRIKA SELATAN DAN ZOO TERTENTU DI SERATA DUNIA.

  • SUPERBUS LIMOUSINE


SUPERBUS LIMOUSINE IALAH BAS LIMOUSIN ELEKTRIK YANG TERPANJANG DAN TERPANTAS DI DUNIA.BAS LIMOUSIN DIREKA CIPTA DARIPADA ALUMINIUM DAN SERAT KARBON OLEH SEKUMPULAN PELAJAR DELFT UNIVERSITY OF TECHNOLOGY DI BELANDA.KENDERAAN INI MAMPU MEMECUT LAJU SEHINGGA 210 KILOMETER SEJAM.
IA BOLEH MEMUATKAN 30 ORANG PENUMPANG.TENTU ANDA TERINGIN NAIK BAS LIMOUSIN YANG SUNGGUH LUAR BIASA INI!

  • MANUSIA TERPENDEK DI DUNIA

AMBOI COMELNYA,SI CILIK INI! JUNREY BALAWING,SEORANG REMAJA LELAKI FILIPINA TELAH DIIKTIRAF OLEH REKOD DUNIA GUINNESS SEBAGAI MANUSIA YANG TERPENDEK DI DUNIA PADA 12 JUN 2011.JUNREY YANG BERUSIA 18 TAHUN HANYA SETINGGI 59.7 SENTIMETER.

  • SEAGAIA OCEAN DOME

SEAGAIA OCEAN DOME MERUPAKAN TAMAN TEMA AIR  DALAM BANGUNAN YANG TERBESAR DI DUNIA.IA TERLETAK DI SHERATON SEAGAIA RESORT,MIYAZAKI,JEPUN.
OCEAN DOME MEMILIKI PANTAI BUATAN DAN ATAP YANG BOLEH DIBUKA TUTUP YANG TERBESAR.PERGERAKAN OMBAK DAN SUHU SENTIASA DIKAWAL DEMI KESELESAAN PARA PENGUNJUNG.JADI WALAUPUN HARI HUJAN,MEREKA TETAP DAPAT BERSERONOK DI PANTAI BUATAN.AYUH,KITA BERAMAI-RAMAI BERSUKA RIA DI TEPI PANTAI!

0 ulasan: