Ahad, 14 Ogos 2011

PUDING CARAMEL COKLAT

PUDING CARAMEL COKLAT






BAHAN A
3 BIJI TELUR
5 SUDU BESAR GULA
½ TIN SUSU PEKAT
1 SUDU KECIL ESEN VANILA

BAHAN B
3 BIJI TELUR
½ TIN SUSU PEKAT
4 SUDU BESAR SERBUK KOKO DAN 1 SUDU KECIL SERBUK MILO
BAHAN C
4 SUDU BESAR GULA –HANGUSKAN BILA DAH HANGUS CAMPUR 6 SUDU BESAR AIR PANAS (BIAR IA BERAIR CANTIK)
ATAU BOLEH GUNA 2 SUDU BESAR MADU

1.   KACAU BAHAN A DAN BAHAN B DALAM DUA BEKAS YANG BERASINGAN MENGGUNAKAN PEMUKUL TELUR HINGGA SEBATI.
CARA MEMBUATNYA :
2.    TAPISKAN MENGGUNAKAN PENAPIS SANTAN.
3.    PANASKAN PERIUK KUKUSAN.
4.    MASUKKAN GULA HANGUS ATAU MADU DALAM LOYANG.   
5.    MASUKKAN 1 CAWAN ADUNAN BAHAN A DAN KUKUS SELAMA 5 MINIT ATAU HINGGA MASAK.
6.    BILA DAH MASAK,TUANGKAN PULA SUKATAN YANG SAMA BAGI ADUNAN B ATAS ADUNAN A.   
7.    SEJUKKAN DAN TERBALIKKAN KE DALAM PINGGAN HIDANGAN. 
 8.    POTONG DAN HIDANGKAN.

1 ulasan:

Alif Haris berkata...

nyum2 sedapnye :)