Ahad, 14 Ogos 2011

ROTI JALA DAN KARI AYAM


ROTI JALA DAN KARI AYAM



BAHAN-BAHAN ROTI JALA :
1 KG TEPUNG GANDUM
2 BIJI TELUR
SEDIKIT PEWARNA KUNING TELUR
SEDIKIT GARAM
SEDIKIT MINYAK UNTUK MENGGORENG
5 CAWAN AIR

CARA MEMBUAT :
  1. CAMPURKAN TEPUNG,TELUR,PEWARNA KUNING TELUR DAN SECUBIT GARAM KE DALAM MANGKUK ADUNAN.MASUKKAN AIR SEDIKIT DEMI SEDIKIT DAN GAUL CAMPURAN TEPUNG SEHINGGA TIDAK BERGENTEL.
  2. PANASKAN KUALI LEPER,SAPU DENGAN SEDIKIT MINYAK.
  3. BUAT ROTI JALA MENGGUNAKAN ACUANNYA.


BAHAN-BAHAN KARI AYAM :
½ EKOR AYAM – POTONG KECIL
4 BIJI KENTANG – POTONG KECIL
50 GM REMPAH KARI
½ BIJI KELAPA – AMBIL SANTAN
2 BATANG SERAI – DITITIK
1 INCI HALIA – KISAR
2 BATANG KAYU MANIS
3 KUNTUM BUNGA LAWANG
6 BIJI BUAH PELAGA
2 ULAS BAWANG MERAH – KISAR
1 ULAS BAWANG PUTIH – KISAR
2 TANGKAI DAUN KARI
SEDIKIT GARAM

CARA MEMBUAT :
  1. TUMIS REMPAH KARI,BAWANG MERAH,BAWANG PUTIH,HALIA,SERAI,BUNGA LAWANG,KAYU MANIS DAN BUAH PELAGA HINGGA NAIK BAU.
  2. MASUKKAN AYAM DAN KENTANG.APABILA AYAM MULAI LEMBUT,MASUKKAN SANTAN DAN RENEH HINGGA MENDIDIH.MASUKKAN GARAM DAN DAUN KARI.HIDANGKAN BERSAMA ROTI JALA.

FILEM REEF YANG BEST
PROTON SAGA FLX KERETA TERBARU
FREE SAMPEL PRODUK KOTEX

WANT EYELINER CLICK HERE

0 ulasan: