Sabtu, 20 Ogos 2011

HARI INI QUEENPINK MAKAN KERABU PUCUK PAKU

ASSALAMUALAIKUM KEPADA SEMUA RAKAN-RAKAN BLOGGER..

HARI INI QUEENPINK MAKAN KERABU PUCUK PAKU UNTUK BERBUKA PUASA.NYUM..
NYUM...SEDAP...QUEENPINK NAK KONGSI RESEPI KERABU PUCUK PAKU.



KERABU PUCUK PAKU

BAHAN-BAHAN :

1 IKAT PUCUK PAKU } DICELUR
100 GM TAUGE } DICELUR
1 BIJI BAWANG BESAR  } DIKISAR
2 BIJI CILI MERAH } DIKISAR
3 BIJI CILI API } DIKISAR
1/2 CM BELACAN } DIKISAR
AIR ASAM LIMAU
1 BIJI KELAPA PARUT
GARAM DAN GULA SECUKUP RASA

CARA MEMBUAT :

  1. MASAKKAN BAHAN YANG DIKISAR DAN KELAPA PARUT TADI DI DALAM KUALI.
  2. GORENG TANPA MINYAK HINGGA KERING AIR DAN WANGI.
  3. MASUKKAN PULA BAHAN YANG DICELUR DAN GAUL HINGGA SEBATI.
  4. SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN.
INFO : BAGI MENGELAKKAN PUCUK PAKU YANG DIMASAK SAMA ADA SECARA BERKUAH ATAUPUN GORENG HILANG BISANYA,DIANJURKAN AGAR IA DIPOTONG MENGGUNAKAN TANGAN SAHAJA IAITU DENGAN MEMATAHKANNYA.ELAKKAN MENGGUNAKAN PISAU KERANA IA BOLEH MENYEBABKAN BADAN BERASA BISA-BISA APABILA MENIKMATINYA.

0 ulasan: